Architectuur

Het ontwerp is van Tim Stolwijk van KDVK architecten. Wat inspireerde hem, waar lagen de uitdagingen en hoe heeft hij ervoor gezorgd dat de woonkwaliteit voorop staat?

Wonen in een uniek duinlandschap

Het ontwerp van de woonlocatie op het Zeehospitium sluit naadloos aan op de bestaande karakteristieke bebouwing in dit uitgestrekte duingebied. Rust en ruimte typeren dit woongebied waarin het duinlandschap de ruimte krijgt. 

12 riante duinwoningen

De 12 duinwoningen zijn in twee blokken van 6 woningen op een bijzondere manier in het duingebied gepositioneerd. Ze sluiten aan op een bestaande stedenbouwkundige structuur en hebben een eenduidige materialisatie.

De half gebogen blokken staan met de voordeur aan het duingebied. Het pad tot aan de voordeur biedt volop privacy. Hier woont u in alle rust. Een loopdeur vanuit de keuken naar buiten is zeer praktisch en maakt het makkelijk om even een kopje koffie te drinken in de zon of de kinderen te laten spelen in het prachtige duingebied voor de deur. Parkeren kan aan de achterzijde onder de woningen. Een privé garage met een interne ontsluiting maakt deze woning zeer praktisch en luxe. Aan de achterzijde hebben deze woningen een ruim terras dat lijkt te zweven boven de duinen. Aansluiting met het duinlandschap wordt gevonden in het geïntegreerde ontwerp van de  erfafscheidingen in hout met bloembakken waarin typische duingewas kan worden geplant.

De architectuur sluit aan bij de bestaande bebouwing. De keuze voor het metselwerk ligt voor de hand. Een gemêleerde zandkleurige baksteen die refereert naar de natuurlijke zand kleuren van nat en droog zand. In de plint maken we een verwijzing naar de meest voorkomende duinplant het helmgras. De plint is van architectonische beton met een duingras structuur erin. Het verbind visueel de woningen met het duinoppervlakte.

De horizontale metselwerk banden van verticaal metselwerk benadrukken de gebogen vorm van de woningen. De vorm van de daken met een rijke overstek en de groene kleur zijn karakteristiek voor dit gebied en vormen daarmee een karakteristieke eenheid.

13 luxe duinvilla's

De 13 duinvilla’s staan organisch gepositioneerd in het bestaande duinlandschap. Geschakelde en vrijstaande villa’s wisselen elkaar af. De woningen zijn op een bijzondere manier in het duingebied gepositioneerd en volgen in hoogte de glooiing van het bestaande duingebied.

De kubistische basis van metselwerk van deze villa’s staan stevig verankerd in het duinlandschap. Met een eigen inrit naar de ruime garage onder de woning en een pad door het duin naar de voordeur worden deze woningen ontsloten en ingebed in het duinlandschap. De dubbelhoge entree zorgt voor een ruim en lichte binnenkomst van deze villa’s. het woongedeelte op de begane grond komt boven het duin uit en zorgt voor uitzicht over het duingebied. Aan de achterzijde hebben deze villa’s een ruim terras dat lijkt te zweven boven het duin. Aansluiting met het duinlandschap wordt gevonden in het geïntegreerde ontwerp van de terrasafscheiding met glazen borstwering voor uitzicht op het landschap, afgewisseld met houten bloembakken waarin typische duingewas kan worden geplant.

De grote glazen puien zorgen voor veel licht in de woningen en het uitzicht naar het omliggende duinlandschap. De diepe negge en de verticale lamellen verfijnen de raampartijen en zorgen voor meer privacy in de schaduwwerking. De bovenbouw is van een lichter materiaal en is verticaal geleed met een aluminium gevelafwerking. Door het lichte gevelmateriaal, de verticale geleding en de schuine daklijn in de richting van het opgaande duin, doet deze opbouw mee met de dynamiek van het glooiende duin en refereert naar het wuivende helmgras.

Het metselwerk heeft verschillende natuurlijke tinten waaronder gemêleerde zandkleur dat refereert naar de natuurlijke zandkleuren van droog en nat zand.

De woningen en villa's staan in een prachtig duingebied. Bewoners kunnen genieten van de rust en ruimte, op een steenworp afstand van het populaire strand van Katwijk aan zee!


KDVK Architecten


Website


© Thunnissen Groep 2024
De beelden, impressies, maten, oppervlakten en prijzen zijn zo nauwkeurig mogelijk vastgesteld. Aan de indicatieve waarden kunnen geen rechten worden ontleend.
Privacyverklaring